Een uitkering aanvragen bij een niet betrouwbare overheid…

NOM aanvraag bijstand

bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/11/twaalf-gemeenten-laten-aanvragers-bijstand-ten-onrechte-te-lang-wachten-13430233-a1576729

In 2012 beschreef ik een systeem voor het aanvragen van een bijstandsuitkering dat het mensen die toch al in de problemen zitten, onnodig moeilijk maakt om in aanmerking te komen voor ondersteuning. 

Dit wordt nu bevestigd door de Nationale Ombudsman in zijn rapport “Behoorlijke bijstand? Uitkomsten van een onderzoek naar de wijze waarop gemeenten omgaan met
bijstandsaanvragers van 27 jaar of ouder.

De conclusies in het rapport zijn spijkerhard: 

“De Nationale ombudsman concludeert echter ook dat er gemeenten zijn die 27-plussers niet de mogelijkheid bieden om direct een aanvraag in te dienen en/of geen juiste informatie verstrekken op dit punt. De ombudsman oordeelt dat deze gemeenten zich op dit punt niet als een betrouwbare overheid opstellen, omdat zij een zoektermijn hanteren dan wel activiteiten verplicht stellen voordat een aanvraag ingediend kan worden.
Ten slotte stelt de Nationale ombudsman vast dat de voorschotverstrekking niet in alle gemeenten op orde is in die zin dat niet uit eigen beweging, vier weken na indienen van de aanvraag, een voorschot wordt verstrekt indien de aanvrager aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast stelt hij vast dat de informatieverstrekking op dit punt niet bij alle gemeenten juist en/of volledig is. Dit geldt zowel ten aanzien van 27-plussers als ten aanzien van aanvragers jonger dan 27 jaar.”

Check in de voetnoten op blz. 9 van het rapport of de gemeente waar U woont – Limburg is behoorlijk vertegenwoordigd – genoemd wordt in het rapport en zorg dat U een aanvraag kunt doen/doet:

NOM aanvraag bijstand gemeente namen.JPG

(c) dolfgregoire.nl 2017.10

 

 

 

Een reactie op “Een uitkering aanvragen bij een niet betrouwbare overheid…

Plaats een reactie