TONK…

Er komt weer een regeling die financiële problemen door Corona probeert de ondervangen: de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten).

Het is een vorm van bijzondere bijstand als een soort laatste vangnet, bijvoorbeeld om mensen te helpen die hun huur/hypotheek of gas/water/licht niet meer kunnen betalen. Het gaat om het dekken van werkelijke kosten en is dus geen algemene inkomensondersteuning.

Divosa heeft een beknopte, leesbare toelichting geschreven over de achtergrond en bedoeling van de regeling.

Enkele opmerkingen over de regeling en ik verwijs ook naar de site van ZZP Nederland.

Van belang is het bijzondere bijstand vangnet-karakter (zie onder 3.1) en het feit dat het recht op andere Corona-regelingen (TOZO, TVL, NOW) het verstrekken van deze ondersteuning niet in de weg staat (zie onder 3.2). Dat is ook logisch, omdat het niet gaat om inkomenssteun maar om het dekken van werkelijke lasten. De TONK lijkt helaas voor mensen in de grensstreek en studenten onder de 27 jaar wederom uit de draaien op een “computer says no” (zie onder 3.1 met de verwijzing naar het territorialiteitsbeginsel en art. 13 PW).

Het is verder met deze handreiking duidelijk dat het karakter van bijzondere bijstand ook meteen betekent dat gemeenten heel veel ruimte hebben gekregen voor het formuleren van eigen beleid (zie 4.1) en controle . Dat kan gaan om het stellen van inkomensgrenzen en/of (in) welke (mate) kosten gedekt zullen worden. Dat uit zich verder in een toets op verantwoordelijk gedrag (zie onder 6) en het verstrekken van geld in de vorm van een lening in plaats van om niet (wat eigenlijk de hoofdregel is).

Er is een hardheidsclausule opgenomen (zie onder 4.5) en wellicht dat in specifieke situaties redding kan brengen.

Naarmate de lockdown langer duurt en het betalen van vaste lasten een steeds groter probleem wordt, zal enige kennis van deze regeling belangrijk zijn.

Aanvragen kunnen binnenkort worden indiend en zullen waarschijnlijk (met terugwerkende kracht) zien op de periode vanaf 1 januari 2021 tot 1 juli 2021.

(c) dolf gregoire 2021.2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s