De Tozo 1.0 eindigt… en wat nu ?

De eerste steunmaatregelen eindigen na 31 mei 2020. Deze overheidssteun kost miljarden. Is het toevallig dat daarop aansluitend de lockdown deels per 1 juni wordt verlicht. Bedrijven in de horeca, toerisme en cultuursector lijken op papier de mogelijkheid te krijgen om weer wat te gaan doen en daarmee geld te verdienen.

het einde van de eerste steunmaatregelen markeert niet voor niets het deels weer mogen opstarten van de horeca

Het zou me dan ook niet verbazen dat de steunmaatregelen per 1 juni versoberd zullen worden. In elk geval kan er een meer indringende discussie door gemeenten worden gevoerd met welke netto-inkomsten rekening kan worden gehouden als er wel wat omgezet wordt in een café of restaurant. Welke kosten zijn er gemaakt of lag de voorraad er al van voor de Corona-crisis en mogen die kosten niet meegenomen worden ?

 

96ae665e-62cc-4495-89b6-9d81aaa91c4c

Het openstellen van een schouwburg voor totaal 30 personen incl.  personeel en een toneelgezelschap zal tot niets leiden want is economische zelfmoord. Maar, zo is mijn vrees toch worden aangegrepen om te komen tot het aanpassen van de steunmaatregelen. Er zal vast het woord maatwerk vallen.

De Tozo geeft de mogelijkheid om te schuiven met de periode van 3 maanden waarover aanspraak kan worden gemaakt op een soort bijstandsuitkering. De aangekondigde maatregelen betekenen dat nog meer moet worden nagedacht over welke periode je als ondernemer aanspraak wil maken op het sociaal minimum.

voor welke 3 maanden neem ik mijn verlies 

Als je in maart en april nog geld hebt binnengekregen zul je goed moeten uitleggen dat dit omzet en inkomen is dat genegeeerd is vóór de Corona-crisis. Schuif je de periode te veel op naar de toekomst – het kan tot en met augustus – dan ben je wellicht al failliet.

Het worden ongelooflijk gecompliceerde tijden en dat laat ik mogelijke overgangsregelingen die er tussen de eerste maatregelen en de vervolg-maatregelen kunnen gaan gelden maar even buiten beschouwing. De regering zou het al vallen onder de eerste steunmaatregel voordelig (u wordt extra lang getroffen) of misschien nadelig (u heeft al genoeg gehad) kunnen uitleggen voor de (omvang van de) steun die vanaf juni zouden kunnen worden aangevraagd.

Het is in elk geval te overwegen om tijdig en dus voor 1 juni nog een aanvraag te doen voor de Tozo 1.0 en dan maar te kijken wat er daarna volgt.

(c) dolf gregoire 2020.5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s