Terwijl sommige politici helemaal mee-regeer-geil zijn geworden na de liefdesverklaring van Mark Rutte aan een nieuwe bestuurscultuur en tegelijkertijd daarmee zijn totale onkunde waar het gaat als het instituut van de Nationale Ombudsman etaleerde, was er voor de normale burger op wie de premier zijn liefdespijlen toch (ook) had gericht, weinig te genieten.
Na het SyRI-systeem volgden twee nieuwe staaltjes van surveillance (vgl. https://www.amnesty.nl/encyclopedie/surveillance-en-mensenrechten) om de niet te vertrouwen burger achterna te zitten: nep-accounts en het systeem Fraude Signalering Voorziening (FSV).
Vandaag daarom maar eens wat schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente Sittard-Geleen (inmiddels verantwoordelijk voor de bijstandsverlening in Sittard-Geleen, Beek en Stein):
Maakt de gemeente Sittard-Geleen of heeft de gemeente ooit gebruik gemaakt van een geautomatiseerd systeem als of vergelijkbaar met het SyRI-systeem ? Vgl. https://www.ad.nl/ tech/25-gemeenten-gebruiken-algoritmes-voor-risicoprofilering-van-inwoners~ad1818af8/.
Maakt de gemeente Sittard-Geleen of heeft de gemeente ooit gebruik gemaakt van nep-accounts om zo uitkeringsgerechtigden en andere burgers te volgen / observeren (bijv. op marktplaats of marktplaats-achtige verkoopsites). Vgl. https://www.politieenwetenschap.nl/ publicatie/politiekunde/2021/blackbox-online-monitoring-bij-gemeenten-onderzocht-363/.
Maakt de gemeente Sittard-Geleen of heeft de gemeente ooit gebruik gemaakt van het systeem Fraude Signalering Voorziening (FSV). Vgl. https://www.belastingdienst.nl/ wps/wcm/connect/nl/contact/content/het-systeem-fraude-signalering-voorziening-fsv en https://www.nporadio1.nl/onderzoek/31606-bijna-kwart-miljoen-mensen-op-zwarte-lijst-belastingdienst-zonder-dat-ze-dat-wisten.
Ik ben erg benieuwd naar de reactie…