Opinie: gratis geld voor iedereen dankzij oom Donald…

dagobert-001

De Corona-crisis is nog maar net gestart. De Nederlandse regering heeft een kanon aan noodmaatregelelen aangekondigd. Je kunt dat kanon afschieten in de winkelstraten. Maar na een week is er nog weinig te merken van echte daadkracht.  Plannen moeten worden omgezet in beleid en regelgeving. Er moeten mensen zijn die intakes gaan regelen en er moeten digitale portalen ingericht worden voor de zoveelste vorm van inkomensonsdersteuning (Bbz en NOW).

Opvallend dat onze neo-liberale Mark Rutte niet naar de andere kant van de oceaan kijkt waar dit heel anders wordt opgelost: Oom Donald wil gewoon een bedrag gaan overmaken aan elke Amerikaan.  Of het een echte oplossing is, is de vraag bij een uitgeklede en onbetaalbare gezondheidszorg. Maar het is wel interessant om te zien dat het idee van ‘gratis geld voor iedereen‘ of een ‘basisinkomen‘ hier gezien wordt als een onrealistisch geneuzel van (linkse) gekkies als Rutger Bregman, maar in America First uit de koker komt van de President zelf.

In Amerika vindt men het ondersteunen van bedrijven (om hen zo te verleiden om werknemers in dienst te houden) helemaal van de marxistische pot gerukt (zie https://www.rtlz.nl/tv/uitzendingen/video/5069811/rtl-z-nieuws-1730-uur, vanaf minuut 7:35 tot 8:15).

En de inkt van de aangekondigde Noodplannen is nog maar net droog, of in Nederland steekt het misbruik-spook al meteen de kop op. Minister Hoekstra neemt het woord in de mond, en nu is het alleen nog maar even wachten totdat UWV en gemeenten in de stress schieten. Want over twee jaar worden zij door diezelfde Hoekstra afgestraft voor elke onregelmatigheid die de Haagse audit- en accountantsdiensten achteraf in al hun wijsheid tegenkomen. Hoekstra’s aankondiging over harde maatregelen of een overheid die achter fraudeurs aan gaat, het zijn loze woorden want tegen die tijd zit met dit tempo ondernemend Nederland gewoon in de bijstand.

een basisinkomen voor iedereen gaat niet over links of rechts

Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen zou juist nu een (gedeeltelijke) directe oplossing  kunnen bieden. Instanties kunnen zich dan concentreren op de -tig andere problemen waar we tegenaan lopen: budgetbeheer, onderwijs, eenzaamheid, de rest van de (geestelijke) gezondheidszorg,  in plaats van het controleren van het zoveelste formulier. De Corona-crisis kan de maatschappij onomkeerbaar veranderen, een einde maken aan bullshit jobs, tijd vrij maken voor nieuwe sociale cohesie en mensen verleiden tot het uitvoeren van innovatieve ideeën.

En dat allemaal dankzij Oom Donald.

 

(c) dolf gregoire 2020.3

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s