Opinie: waarom het ‘Noodplan banen en economie’ niet zal slagen…

doolhof

Eerder heb ik mijn zorgen uitgesproken of instanties op het gebied van sociale zekerheid wel de juiste mindset hebben om adequaat en flexibel in te spelen op de problemen die ontstaan door het Corona-virus.

update 20 april: De toelichting t.b.v. gemeenten van Stimulanz is op dit punt nog steeds niet helder: U kijkt enkel naar de verklaring over het inkomen in de periode van aanvraag en toekenning. Anders dan bij het Bbz hoeft u niet naar het totale jaarinkomen te kijken, alleen naar de 3 maanden waarin de bijstand is toegekend.

bron: https://www.divosa.nl/sites/default/files/onderwerp_bestanden/ handreiking_tijdelijke_overbruggingsregeling_zelfstandig_ondernemers_versie_1_02042020.pdf

update 14 april 2020: een bericht op Nu.nl laat zien hoe inventief men is om een ruimhartig beleid alsnog te torpederen:

Zzp’ers die door de coronacrisis inkomsten verliezen, kunnen voor de maanden maart, april en mei met terugwerkende kracht gebruikmaken van de bijstandsregeling Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Hiermee kunnen zij hun inkomen aanvullen tot bijstandsniveau.
Een aantal gemeenten houdt bedragen die in maart zijn uitbetaald voor werk dat in februari is verricht, in op de Tozo-uitkering. Het gaat om zzp’ers die werken met betalingen via facturen.

bron: https://www.nu.nl/coronavirus/6044718/tweede-kamer-wil-dat-gemeenten-soepeler-omgaan-met-zzp-regeling.html

Drie voorbeeld passeerden vandaag mijn bureau / beeldscherm om daar nog eens aan te twijfelen.

Zoals bekend is er aan verruiming van de Bbz-regeling, een vorm van bijstand voor ondernemers. Sommige gemeenten hadden maandag al hun loketten geopend om aanvragen in te nemen. Dit stond er echter op de site van een gemeente:

De steun wordt door de gemeente Maastricht uitgevoerd voor ondernemers die wonen in Sittard-Geleen. Uw bedrijf moet wel aantoonbaar financiële schade lijden onder de corona-crisis.

Via bovenstaande link leest u welke voorwaarden gelden en hoe uw aanvraag wordt afgehandeld. Aanvragen kan digitaal via DigiD. Heeft u aanvullende vragen over de tijdelijke steun, bel dan naar 043 350 60 46.

Op de site staat een link naar de zgn. centrumgemeente Maastricht. En succes verder ! Is dat nu de compassie die ik meende te beluisteren in het verhaal van premier Rutte ?

Corona ? Wilt u toch maar even gewoon betalen

Dan een ondernemer die door de combinatie van een eigen bedrijf en arbeidsongeschiktheid een terugbetalingsregeling heeft lopen (!) bij het UWV. Die kreeg de dag na het bekend maken van het Noodpakket banen en economie de volgende brief in de brievenbus:

aanmaning

Of meneer even alles in een keer wil betalen, terwijl deze meneer al een hele tijd meer dan € 200 per maand terugbetaalt en geen reactie krijgt op zijn brieven.  Hier heeft een medewerker van de afdeling Invorderen blijkbaar op maandagavond op de bank liggen pitten. Misschien zat-ie dinsdagochtend lekker thuis met vrouw en kinderen, miste hij daardoor in de trein zijn lijfblad Metro en was hij daardoor niet op de hoogte en verstuurde hij deze brief zomaar, omdat hij dit werk elke dag doet. En bedankt !

Dan het derde voorbeeld, nu van een instantie die zich bezig houdt met het adviseren van gemeenten. Op de site behandelt men de vraag wat er moet gebeuren met mensen met een uitkering die door een lockdown vastzitten op een vliegveld.

Wat betreft de 2e vraag over de klant die nog vastzit in het buitenland: Gemeenten zijn niet bevoegd tot bijstandsverlening aan personen in het buitenland. Het is aan het Rijk om hierin te voorzien en aan SZW om helderheid of zelf een oplossing te bieden. Het is niet handig om als niet-bevoegd orgaan zelf naar een oplossing te zoeken. Dan wordt een gecoördineerde overheidsactie wel heel complex.

Juridisch team Stimulansz

Het medeleven druipt ervan af.

En zo laat één dag zien wat we kunnen verwachten in deze barre tijden. Het is ook niet zo gemakkelijk om instanties die jaren door de Rutte persoonlijk gePavlovd zijn om iedereen met een uitkering achterna te jagen als fraudeur, opeens te veranderen in een loket van hulp, ondersteuning en begrip.

De achterdocht die daar leeft is nog hardnekkiger dan het Corona-virus, ben ik bang.

 

(c) dolf gregoire 2020.3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s