VNG stelt: gemeenten kunnen nu al aan de slag voor ondernemers…

virus-002

Elders staat hier al een korte beschrijving van de aangepaste Bbz-regeling. Daar werd al aangegeven dat de decentrale uitvoering vertraging zou kunnen opleveren.  De VNG geeft nu aan dat de gemeenten al aan de slag kunnen, ook al is de inhoud van de aangepaste Bbz-regeling nog niet helemaal duidelijk.

De insteek daarbij is dat voorschotten kunnen worden verstrekt, ook al is de inhoud van de inhoud van de regeling nog niet helemaal bekend.

Mijn dringende advies zou zijn: begin met je te melden ! Dat is de eerste stap naar een voorschot.

Dit staat er in de brief van de VNG van 20 maart 2020:

“Wanneer is de regeling bekend?
SZW werkt nu aan de regeling (AMvB) en verwacht uiterlijk 25 maart meer details te kunnen bieden. De regeling zelf is er dan nog niet, vanwege de procedures die eraan verbonden zijn. Dit kan nog enkele weken duren. De nieuwe tijdelijke regeling is geënt op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) en hangt onder de Participatiewet. SZW zal in de regeling waar mogelijk aansluiten op en verwijzen naar het Bbz zodat in ieder geval in eerste instantie zoveel mogelijk hetzelfde proces gevolgd kan worden.

Kan de gemeente al uitkeren op grond van de regeling?
De regeling is nog niet van kracht. Gemeenten kunnen aanvragen wel in behandeling nemen, maar nog niet beschikken. Gemeenten die zzp’ers alvast willen ondersteunen in afwachting van de nieuwe regeling, kunnen dit doen door het verlenen van een voorschot. Daarvoor kan de gewone voorschotbepaling uit de Participatiewet gebruikt worden (artikel 52 P-wet). Door de terugwerkende kracht van de tijdelijke regeling ontstaat dan later de grondslag voor het voorschot.

Hiervoor kunnen gemeenten gebruikmaken van het bestaande aanvraagformulier, inschrijving KvK, ID bewijs en bankafschriften en de bestaande beschikkingen en brieven. Voor de definitieve toekenning zal een nieuwe beschikking gemaakt moeten worden, want er komt een nieuwe onderliggende AMvB. De projectgroep (zie hierna) zal een modelbeschikking maken en via Divosa en de VNG onder de aandacht brengen bij gemeenten.

 

De boodschap is helder: voorschot-verlening voorbereiden en de formele besluitvorming komt later.

(c) dolf gregoire 2020.3

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s