Tests in het arbeidsrecht…

hrm

In het personeelsbeleid / HR en dus ook in arbeidsrecht spelen (psychologische) tests, assessments, competenties, het inzetten van coaching enz. soms een belangrijke rol. Bijvoorbeeld waar het gaat om een verdere carrière of om bij een reorganisatie te beoordelen wie de meest geschikte kandidaat is voor een functie. Er kan dus veel van afhangen. In de jurisprudentie en literatuur lijkt zich de discussie hierover vooral te richten op de vraag of een werknemer dergelijke tests mag weigeren en de zorgvuldigheid waarmee omgegaan moet worden met de resultaten.

Ik vroeg mij echter af in hoeverre de wetenschappelijke onderbouwing en betrouwbaarheid van deze tests enz. wel eens tot inzet is gemaakt van een discussie binnen HR-afdelingen, arbo-diensten en bedrijfsartsen en uiteindelijk in de rechtszaal bij een juridisch geschil, bijvoorbeeld omdat de uitkomst leidde tot een gedwongen vertrek.

Aanleiding voor deze vraag is het boek van Patrick Vermeren, A Skeptic’s HR Dictionary. Vermeren laat zich kritisch uit over wat hij de “onzin in de HR-wereld” noemt. Zijn boosheid komt o.a. voort uit het feit een test desastreuze gevolgen kan hebben voor iemands beroepscarrière. Een inleiding/samenvatting van zijn kritiek vind je op https://www.kritischdenken.info/a-skeptics-hr-dictionary-deel-2-van-3/ en daar zijn ook wat verdere verwijzingen te vinden.

Ik ben benieuwd welke ervaringen mensen hier mee hebben.

(c) dolf gregoire 2020.1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s